Kőbánya Cycling Team
  • Támogatóink
  • Kőbánya
  • Vuelta Sportiroda

Vissza a gyökerekhez: 2019-től az utánpótlás-nevelésre koncentrál a Kőbánya Cycling Team
2018.11.22. 14:26

A Pannon Cycling Team mellett 2018-ban a Kőbánya Cycling Team adott lehetőséget arra, hogy magyar bringások bekerüljenek a sportág nemzetközi vérkeringésébe. A Kőbánya csapata különleges utat járt be: a magyarok mellett olasz, norvég, ukrán és marokkói versenyzőket is a soraiban tudhatott. 2019-ben a KCT visszatér a gyökerekhez és újra az utánpótlás-nevelésre fekteti a hangsúlyt.

Már 2017 szeptemberében bejelentésre került, hogy 2018-ra UCI kontinentális besorolást kér a Kőbánya Cycling Team. Ehhez számos sportszakmai és pénzügyi követelménynek kellett megfelelni.

„Kevesen tuják, hogy ez mivel is jár, bevallom, én sem tudtam, és mint menet közben kiderült, itthon senki sem tudta, hogy pontosan milyen lépések szükségesek az UCI csapat státusz megszerzéséhez – mondta Eisenkrammer Károly. - Kollégáim és az MKSz iroda közösen haladtak előre, próbáltuk értelmezni azokat az UCI szabályokat, amiket nehéz a magyar viszonyokra adaptálni.”

Hivatalosan 2018. március 29-én Kőbánya szívében mutatkozott be a tizenkét fős sor. A csapat kettős célt tűzött ki maga elé: Lovassy Krisztián révén elősegíteni az olimpiai kvalifikáció sikerét országúton és pályán egyaránt, valamint fejlődési lehetőséget biztosítani az ifjúsági korosztályból kilépő fiatal versenyzőknek. A csapat húzóneveinek Lovassy Krisztián, Móricz Dániel, a norvég Björne Overland és az olasz Alberto Marengo tűntek.

A szezon során a csapat versenyzői két kontinens tizenöt országában álltak rajthoz és több mint hatvan versenynapot teljesítettek. Az idény közben érkező marokkói Ahmed Amine Galdoune révén az év legfontosabb versenyén a Tour de Hongrie-n egy szakasz harmadik hellyel is kirukkoltak, de Lovassy Krisztián, Móricz Dániel, Alberto Marengo és Samuele Olveto közreműködésével húsz Top 10-es helyet szereztek az Europe Tour sorozat versenyein, ezzel 73 UCI pontot gyűjtve.

„Alberto Marengo kiemelkedett a keretből, de ezzel szerintem nem mondok újat – vélekedett a szezonról Stubán Ferenc csapatvezető. - A Visegrád 4 sorozat lengyelországi versenyén nyolcadikként zárt, a Bihari Körversenyen hatodik lett összetettben, a Szerb Körön kilencedik, a Székely Körön pedig hetedik, ezeket az eredményeket nem nagyon kell magyaráznunk. A magyarok közül Lovassy Krisztián és Móricz Dániel kettősét emelném ki, Krisztiánnak nem volt könnyű dolga, hisz az országúti versenyek mellett a pályán is igyekezett bizonyítani.”

Eisenkrammer Károly a csapat tulajdonosának véleménye az évről és a következő időszakról.

„A csapat tulajdonosa és fő finanszírozójaként reálisan kell látnom, hogy hol tartunk, és mire van esélyünk. Az eltelt egy évben kiderült, hogy kontinentális csapatként milyen óriási erőforrásokat kell mozgósítanunk ahhoz, hogy egyáltalán versenyben lehessünk a nálunk komolyabb háttérrel rendelkező klubokkal. Bár kőbányai projectként számíthattunk az Önkormányzat támogatására, és számos technikai, hazai és külföldi partner is beszállt, de ennek ellenére a költségek döntő többségét én magam álltam – és itt nyolc számjegyű összegekről, sok-tízmillió forintról van szó. Emellett szembesültünk azzal is, hogy a nemzetközi mezőny testközelből nézve még annál is erősebb, mint amit erről eddig gondoltunk. A korábbi években más közegben szocializálódott, főleg amatőr versenyeken induló magyar fiataloknak nagyrészt kudarcélmény jut – ahelyett, hogy fejlődnének, előrébb lépnének. Ezért szakmai és pénzügyi oldalról is újragondoltuk a csapat jövőjét, és azt, hogy mi a mi feladatunk a magyar kerékpársportban.”

A Kőbánya Cycling Team 2019-ben visszatér az eredetileg kitűzött céljához, nem lesz kontinentális csapat, hanem az utánpótlás-nevelésre koncentrál. Ennek érdekében a szakmai stáb és az eszközpark is bővülni fog. Várják azokat a tizenéveseket, akik mountain bike vagy országúti szakágban részesei szeretnének lenni a nemzetközi kerékpársportnak.

Belépés
Elfelejtett jelszó