Rekord létszám az Isaszegi kerékpáros emléktúrán
2015.04.13. 14:30

Szombaton, az isaszegi csata évfordulójának emlékére szervezett kerékpártúrára összegyűlt, rekord számú, közel négyszáz kerékpáros teljesen megtöltötte a Kőbányai Szabadidő Központ (KÖSZI) előtti teret. A hagyománynak számító túra apropója, hogy Isaszegre tekerve együtt emlékezzenek meg a 1848-49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának sorsdöntő ütközetéről.

A KÖSZI előtt gyülekező 386 bringást szombaton igazi tavaszi meleg és napsütés várta. A 9 órás indulás előtt Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere köszöntötte a túrázókat, aki elmondta, hogy a túra már sokéves múltra tekint vissza, és mindenki nagy örömére évről évre egyre több embert ültet bringára. A résztvevők összetétele igen változatos képet mutatott: családok, iskolás gyerekek, profi versenyzők, lelkes amatőrök és sokat tapasztalt veteránok vágtak neki idén is a 60 km-es távnak.

Az útvonal, hasonlóan az elmúlt évekhez, változatos környezetben vezetett el a csata helyszínére. Kis utcák, patak menti kerékpárút, országút, és még egy kicsi terepezés is belefért a napi programban. A túrázók ezúttal is Pécelen juthattak frissítőhöz, ahol Pécel Önkormányzata látta vendégül őket. A bringás tömeg közel 100 liter teát, több mint 20 kiló kenyeret és a Péceli Kenyérgyár jóvoltából 22 kilónyi pogácsát fogyasztott el. A frissítés után már csak 8 km-t kellett tekerni, hogy megérkezzenek Isaszegre, ahol egykor huszárok rohamoztak, ott most fáradt kerékpárosok szálltak le a nyeregből. A Szoborhegyen, a Honvéd-emlékműnél Edényi László a Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatójától megtudhattuk, hogy milyen kiélezett és hősies küzdelmet folytattak a magyar katonák 1849. április 6-án az Isaszeg melletti dombokon. A történelmi visszatekintést követően a kerékpárosok megkoszorúzták az emlékművet.

 

A pihenő után újra a kerékpároké lett a főszerep: a karaván visszaindult Kőbányára. A visszaút is zökkenőmentesen zajlott, hála a fegyelmezett és felkészült bringásoknak, illetve a túrát felvezetéssel, biztosítással segítő Kőbányai Wolf Polgárőrség, a Kőbányai Alfa Polgárőrség és a Kőkert Kft. közreműködésének, valamint az ő munkájukat összefogó BRFK X. kerületi Rendőrkapitányságának. A Kőbányai Torna Club kerékpáros szakosztálya ezzel a túrával indította a szezont, tavasztól őszig további túrákat és közös edzéseket, bringázásokat szerveznek, ahová várják a jelentkezőket.

A túráról készült képek a itt>>> érhetők el.

Belépés
Elfelejtett jelszó