Simon Péter triplázott a jubileumi MAPEI Tour de Zalakaroson
2017.06.19. 11:48

Tizedik alkalommal rendeztük meg Zalakaroson az országúti szakág egyik legnagyobb hazai granfondo versenyét, a Mapei Tour de Zalakarost. A szombati csapat időfutamon, és a vasárnapi három távon több mint másfél ezer kerékpáros vágott neki a Zalai dombságnak 127, 60 vagy 33 km-en.

Verőfényes napsütés, de erőteljes szél köszöntötte Zalakarosra érkezőket június 17-én, szombaton, az idén debütáló Szabadics Ride Company Challenge elnevezésű céges csapat időfutam versenyen, ahol 4-5 fős csapatok mérték össze erejüket, 33 km-en. Az útvonal nagy része megegyezett a másnapi Karos Spa Kis-Balaton családi túrával, csak a tempóban mutatkozott elég jelentős különbség. A versenyt néhol zivatarok tarkították, de a győztes csapatnak sikerült így is fantasztikus, 49 perces idővel célba érnie. Őket a bringázás legkisebb szerelmesei követték egy 100 méteres sprint versennyel. Az U5, U7, U9, U11 és korosztályos fiúk és lányok szombaton 15 órától állhattak rajthoz, és a legügyesebbek nem sokkal később éremmel a nyakukban állhattak a dobogóra. Az eredményhirdetés után, a Teker Egyesület vezetésével bemelegítő túrára indultak a mozgásra vágyók, akik igen gyorsan letekerték a 33 km-t, hogy rápihenjenek a másnapi versenyre. Jól járt, aki ezen a napon érkezett, mert tökéletes strandidőben használhatta fel a rajtcsomagban lévő Zalakarosi Fürdő belépőjét.

A fő versenynap vasárnap volt, amikor először a Campagnolo Zalakaros Maraton közel 400 fős mezőnye indult lassú rajttal Galambok felé. A lassan már hagyománnyá váló, 15-20 % közötti meredekségű gelsei emelkedő most is megrostálta a mezőnyt, de a 10 km-re lévő, szintén igen meredeken kanyargó börzöncei emelkedő sem kímélte őket. De még ha néhányan gyaloglásra is váltottak, az extrém kihívásoknak inkább örültek a résztvevők – hiszen ezektől lesz emlékezetes ez a verseny.

Már a börzöncei hegyihajrában is, az egyébként zalakarosi kötődésű Simon Péter (EPRONEX-Bike Hungary) haladt az élen, és végül a Campagnolo Zalakaros Maratonon a mezőny legjobbjaként, 3:09:20 alatt ért célba. Tavalyi győztes idejénél ez csak 13 perccel volt lassabb, ami az erős szélnek tudható be. Őt  minimális különbséggel Hartmann József (Szekszárdi SZKE) követte, míg a harmadik Pályi Csaba (Dr Bártorfi-Agria KTK) lett. A hölgyek abszolút versenyében a Speedway versenyzője, Tache Marike győzött, az Epronex versenytőit, Köllő Zsuzsannát és Temela Esztert.

A hangulatot fokozta, hogy a mezőnyben tekert a Mapei és a Teker egyesület vendégeként az igazi klasszikus-sztár, Andrea Tafi. Az 50 éves olasz bringás másfél évtizedes profi pályafutása során 8 profi győzelmet szerzett, közben 10 háromhetes körversenyen és 43 klasszikus egynaposon versenyzett. Napjainkban a Tour de Zalakaroshoz is hasonló „granfondo”, azaz tömegrajtos amatőr kerékpáros maratonokat népszerűsíti, valamint a kerékpáros sport turizmusban is érdekelt. A verseny után elmondta, hogy különösen szép panorámájú verseny a Tour de Zalakaros, és nagyon jó látni, hogy ennyi bringást nyeregbe hív a rendezvény. Fontos a gyerekek bevonása is minél fiatalabb korban, mert az ország kerékpársportjának fejlődéséhez nagyban hozzájárul az utánpótlás nevelésen is.

A maraton után, 10:20-kor a Zobori Élménypark Teljesítménytúra 420 indulója gurult ki, szintén lassú rajttal, Garabonc felé. Az éles rajt a város határától indult. A 60 km-es távot a férfiak közül leggyorsabban Rákóczi Viktor, nőknél pedig Bordás Eszter teljesítette.

A legnépesebb a Karos Spa Kis-Balaton családi túra mezőnye volt, akik 10:30-kor rajtoltak a Gyógyfürdő térről, több mint ötszázan. A 33 kilométeres túrára indulók szintén Garabonc felé indultak és kényelmes túratempóban kerülték meg a Kis-Balatont. Út közben a Kis-Balaton háznál álltak meg egy rövid frissítőre, majd a leggyorsabbak dél körül értek vissza Zalakarosra. A táv főként kisgyermekes családoknak szól, akik 4-5 órát szántak erre a bringás kirándulásra.

A hétvége fénypontja a díjátadó utáni sorsolás volt, ahol a MAPEI Tour de Zalakaros indulói között kisorsoltak három értékes CTM kerékpárt, valamint wellnes hétvégéket a Karos Spa és az Art Hotel felajánlásából.

Eredmények:

Campagnolo Zalakaros Maraton (127 km)

Felnőtt férfi

1.      Simon Péter               Epronex-Bike Hungary           03:09:20

2.      Hartmann József        Szekszárdi SZKE                    03:09:22

3.      Pályi Csaba                 Dr. Bátorfi-Agria KTK             03:09:22

Felnőtt nő

1.      Tache Marike             Speedway Team SE                03:30:09

2.      Temela Eszter            Epronex-Bike Hungary           03:38:50

3.      Al Saidi Leila                                                                  03:50:15

 

Zobori Élménypark Teljesítménytúra (60 km)

 

Abszolút férfi

1.      Rákóczi Viktor                                                           01:32:13

2.      Berecz Bence                                                            01:33:47

3.      Szilágyi Tamás                                                          01:33:47

Abszolút nő

1.      Bordás Eszter                                                            01:47:54

2.      Horváth Anita                                                            01:57:20

3.      Magdics Erika                                                                       01:57:20

A részletes eredménylista a Tour de Zalakaros weboldal Eredmények menüpontjában tekinthető meg.

Belépés
Elfelejtett jelszó