Tananyagfejlesztés a Bejárható Magyarország kerettantervhez
2015.08.24. 09:15

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a TÁMOP 3.1.15. pályázat keretében a Bejárható Magyarország kerettantervhez tartozó tananyag fejlesztését végzi, amely munkában a Vuelta Sportiroda a BringaAkadémia csapatával vesz részt. Abelovszky Tamás programvezető a kerettanterv kerékpáros fókuszú fejlesztését irányítja.

A Bejárható Magyarország Program egy nagyívű turisztikai projektként indult a 2010-es évek elején, célja annak bemutatása, hogy hazánk rengeteg ismert vagy ismeretlen természeti, épített, kulturális és egyéb értékkel rendelkezik, amelyekkel érdemes megismerkedni, az értékek felfedezése pedig történhet a természetjárás különböző formáinak segítségével is. A program kitalálói ennek megfelelően bevezették az öt "jármód" fogalmát, melyek a kerékpározás, a gyaloglás, a lovaglás, és a vizes sportok: kajak-kenu és vitorlázás. A Bejárható Magyarország Programnak hangsúlyos része a jármódok megjelenítése a köznevelési rendszerben az általános iskola felső tagozatában, ennek megfelelően készült el évekkel ezelőtt a Bejárható Magyarország kerettanterv.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a TÁMOP 3.1.15-ös projekt keretében végzi a Bejárható Magyarország kerettantervhez tartozó tananyag-fejlesztési munkát. Ennek végső eredményeként az érdeklődő pedagógusok rendelkezésére fog állni a tantárgyi tematika, egy tanári kézikönyv, egy feladatgyűjtemény, továbbá egy 60 órás pedagógus-továbbképzési program. A Vuelta Sportiroda a kerettanterv kerékpáros fókusszal történő tananyag-fejlesztésében vesz részt. Ennek a programnak a keretében kerül sor többek között két pilot pedagógus-továbbképzésre augusztus végén Budapesten és Szombathelyen. Mivel a Bejárható Magyarország képzésbe integráljuk a BringaAkadémia 30 órás ismeretanyagát is, a pilot képzéseken részt vevó pedagógusok tanúsítványt kapnak ennek elvégzéséről. Mindemellett szeptember első hetében a budafoki Kolonics György Általános Iskolában négy tanóra keretében próbáljuk ki a kidolgozott tananyag egy részét.

 

Belépés
Elfelejtett jelszó