Mi is az a Criterium Tour? 

A Tour de Hongrie-t is szervező Vuelta Sportiroda vezetésével néhány magyar kerékpáros egyesület elhatározta, hogy - elsősorban az utánpótlás nevelés erősítése céljából - 2021-ben elindítja a Crtiterium Tour sorozatot. 

A versenysorozat célja, hogy a gyerekek és fiatal sportolók megfelelő technikai képzettséget és versenyrutint szerezzenek 18 éves koruk előtt az országúti szakágban is. Ennek egyk alapfeltétele, hogy rendszeresen rajthoz állhassanak korosztályuknak megfelelő távokon, kerékpárkezelési kihívásokat tartalmazó pályán. Erre a célra ideálisak a "házömbkörüli" nemzetközileg elterjedt nevén a kritérium versenyek. A versenyszám előnye, hogy biztonságos, zárt körpályán zajlik - ami az országúti szakágban, hosszabb versenyeken sokszor nehezen oldható meg.  

A kritérium pálya sajátossága, hogy a rövid (800 m - 2000 m hosszú) körpálya gyakori fékezésre, gyors kanyarodásra, és újbóli megindulásokra készteti a sportolókat. Az ilyen versenyek nagymértékben járulnak hozzá a kerékpárosok sprintkészségének fejlesztéséhez, és e mellett javul a kerékpárkezelési technikájuk.

A versenyekre olyan pályákat jelölnek ki a szervezők, amelyeket a 9-10 éves kezdő gyerekek de akár a felnőtt profi bringások is teljesíteni tudnak. Az egyes futamok izgalmasak, a nézők számára jól követhető, a sok kanyar és a gyakori sprintek miatt látványosak. 

 

Időpontok, versenyek / szervezők:

- 2021-05-01 (02?) - Criterium Tour Debrecen / DKSI

- 2021-05-22 - Criterium Tour Kecskemét / Kecskeméti Első Sor

- 2021-07-11 - Criterium Tour Népliget / Vuelta Sportiroda  

- 2021-07-18 - Criterium Tour Csákvár / Tósport

- 2021-08-28 - Criterium Tour Balatonfűzfő / BikeRide

- Criterium Tour Miskolc / HOTE

- Criterium Tour Újbuda / Superior

- Criterium Tour Szekszárd / SzKE 

 

További részletek hamarosan... 

 

 

Szabályok

Győz az a versenyző, aki a legtöbb pontot gyűjti.

Részletesebben:

A kritériumversenyek sajátosága, hogy az versenyek fordulatosak, izgalmasak, hiszen  az egyes "sprintkörökben" szerzett pontok összesítése alapján dőlnek el a helyezések. A gyakori sprintek pedig mozgalamassá teszik a versenyt. Az egyes hajrákon megszerezhető pontok: 

1. helyezett: 5 pont

2. helyezett: 3 pont

3. helyezett: 2 pont

4. helyezett: 1 pont

Az utosló hajrában dupla pontokat adnak a versenybírók az első négy helyezettnek: 10 - 6 - 4 - 2 pontot.     

Azonos pontszám esetén a később szerzett több pont dönti el a helyezések sorsát. 

Körelőny esetén a körelőnyt szerzett versenyző +20 pontot kap. 

Mivel a gyakori kanyarok miatt ez egy bukásveszélyes versenyszám, így egy speciális szabály érvényes erre az esetre: bukés vagy géphiba esetén két kör kihagyása után a sportoló visszaállhat az eredeti pozíciójába (bár a következő sprinten nem szerezhet pontot). 

Belépés
Elfelejtett jelszó