Közlekedésbiztonsági képzést kaptak az óvodapedagógusok Kőbányán
2019.11.18. 10:13

Közlekedésbiztonsági továbbképzést tartott a X. kerületi óvodapedagógusok számára a Kőbánya Bringa program keretében a Kőbányai Torna Club 2019. november 15-én. A Kőbányai Önkormányzat támogatásával megvalósuló képzésnek köszönhetően 12 óvodában tarthatnak majd az óvodások sajátosságainak megfelelő, biztonságos közlekedésre nevelő foglalkozásokat.

 

A biztonságos közlekedésre nevelést már óvodás korban el kell kezdeni - ez a Kőbányai Bringa program fő oktatási elve. Ennek elősegítésére már előző évben lépéseket tett a Kőbányai Torna Club: 800 óvodás számára szervezett játékos közlekedésbiztonsági foglalkozásokat 2018 novemberében. A mostani pedagógusképzésen ennek a gyermekközpontú, játékos foglalkozásnak az elméleti hátterét és gyakorlati megvalósítását sajátíthatták el az óvónők. A képzés célja, hogy az óvodák a megfelelő tudás és eszközök birtokában önállóan, külső segítség nélkül tudják biztonságos közlekedésre tanítani a gyerekeket. A következő napokban a Biztonságos közlekedésre nevelés óvodás korban című oktatófüzet mellett a résztvevő óvodák megkapják a szükséges oktatási segédeszközöket is.

 

A képzés az alapvető közlekedési készségek fejlesztése mellett nagy hangsúlyt fektet a szabályok értelmezésére és azok hosszútávú rögzítésére is, mindezt a gyerekek igényeire szabott formában, játékosan. A foglalkozásokon a távolságok, a színek, az irányok készségszintű kezelésének fejlesztése mellett az alapvető kerékpáros és gyalogos KRESZ-szabályokat is megismertetik a kicsikkel, melyeket rendszerint a családjukban már megtanultak, de nem mindig értenek teljesen. További téma még a gyalogos-átkelőhely, a közlekedési lámpák és a KRESZ-táblák értelmezése is.

 

Belépés
Elfelejtett jelszó