BringaPark Népliget
2012.10.31. 17:48

Egy álom, ami talán hamarosan megvalósul.

Egy áttekintő kép a Népliget déli feléről - benne a BringaParkkal:

 

 - Piros vonal jelöli a 3 km-es aszfalt kört.

 - Zöld vonal jelzi a parkoló területeket

 - Kék vonal jelzi a BKV busz útvonalát

Íme egy 3,5 peces videó, 3D-be öntve a terveket : 
 

Népliget Bringapark 3D terv from Vuelta Sportiroda on Vimeo.


A budapesti országúti kerékpáros kluboknak, bringásoknak régóta okoz problémát, hogy igazából nincs hol edzeni. Az erős forgalom miatt csak Budapesttől 10-20 km-re lehet nyugodtan résztávozni, vagy váltott vezetéssel haladni. Használható körpálya egyedül a Városligetben van, de az csak 1,3 km hosszú, és messze nem zárt, tele van parkoló autókkal.

Néhány évtizeddel ezelőtt a Népliget volt az a hely, ahol nagyon sok biciklis és motoros versenyt szerveztek. Én sajnos ezeken még nem vettem részt, mert akkor még el sem kezdtem bringázni, de idősebb biciklisek sokat meséltek róla. Azóta a Népliget alkalmatlanná vált a bringázásra – nem a forgalom miatt, hiszen az autóforgalomtól eléggé le van választva, hanem azért, mert az aszfalt csík egyes szakaszokon rettenetesen leromlott, lényegében járhatatlan (még terepbringával is).

Kb. egy éve megtudtam, hogy a Főváros vezetése komolyan szeretne valamit kezdeni az elhanyagolt, de jobb sorsra érdemes Népligettel. Több egyeztetést folytattam ez ügyben Főpolgármesteri Hivatallal, és ezek alapján álmodtunk egy nagyot. De ez az álom már nem csupán az országúti szakágról szól, hanem rekreációról, gyerekek oktatásáról, tanulópályákról, MTB edzőkörről, KRESz parkról, Trialról, Skate és BMX parkról, ahol kerékpár szerviz és kölcsönző is üzemel. Meggyőződésem, hogy ez a terv meg is valósítható, és az nem is kérdés, hogy hatalmas szüksége van rá a Fővárosban sportolni akaró bringásoknak.

 

 

A tervet a X. kerületi Önkormányzat is lelkesen támogatja, de a kerület önmagában nem tudná megfinanszírozni a BringaPark teljes kiépítését. Véletlen szerencse, hogy idén nyáron egy nagyszabású csatornázás miatt feltúrták a Népliget útjait. Köztük azokat is, amelyek állapota miatt nem lehetett ott kerékpározni. A csatornázás befejeztével viszont – járulékos haszonként - egy varázslatos, sima aszfalt felületet adtak illetve adnak át. A dolog szépséghibája, hogy az korábbi 12 méter széles útból egyes helyeken csak 6 métert aszfaltoznak vissza, de ez pont 6 méterrel több, mint amennyi eddig járható volt. Persze még jócskán marad aszfaltozásra váró szakasz, de sokkal előrébb vagyunk, mint fél évvel ezelőtt.

Ezek a tervek eddig csak a városvezetéssel történt egyeztetéseken és szűk szakmai körben terjedtek, de azt gondolom, hogy az is elősegítheti a megvalósulást, ha minél többen tudunk róla, és minél többen akarjuk, hogy ez mindannyiunk érdekében megvalósuljon. A BringaPark Népliget hosszú éveken át tudná szolgálni a kerékpársport érdekeit.

Eisenkrammer Károly
a Kőbányai Torna Club vezetője

 

 

Belépés
Elfelejtett jelszó