Mr. Cyclocross - Interjú a címvédő cyclocross magyar bajnokkal, Búr Zsolttal
2018.02.02. 13:34

Január 14-én a Kőbányai BringaParkban megrendezett Cyclocross Magyar Bajnokságon ismét megvédte bajnoki címét Búr Zsolt, vagy, ahogy bringás berkekben ismerik, Buzso. Győzelme után jelenről és jövőről kérdeztük, hogy kicsit jobban megismerjétek az ország legjobb CR versenyzőjét.

Gratulálunk, ismét! Mit érdemes tudnunk rólad? Mi az 5 legfontosabb dolog, amit elmondanál magadról?

36 éves vagyok, már vagy 25 éve kerekpározom versenyszerűen, kisebb-nagyobb megszakításokkal. A bringa mellett edző vagyok Magyarország legnagyobb utánpótlás csapatánál (Superior MTB Team – a szerk.), felnőtteket készítek fel edzéstervezéssel, itthon egyedülállóan technikai edzéseket tartok, versenyeket szervezek, és még egy kerékpárboltban is tevékenykedem.

Az 5 legfontosabb dolog benne van. :) De mint látszik, nem ebből élek, a versenyzés csak egy hobbi!


Hogyan jött a cyclocross? Miért szereted ezt a szakágat?

A cross mindig is közel állt hozzám. Nem mindig a fizikai felkészültség dominál, de azért jó, ha erős vagy. Bár az itthoni versenyek inkább az erőről szólnak, mint a technikai tudásról.
Mit szerettem meg benne, azt nem tudom, mert véleményem szerint ez a legnehezebb szakág. Nyilván mindegyik bringás szakágban van, ami nehéz, de ez még pro országúti menőknek is gondot szokott okozni.


Más típusú felkészülést igényel, mint a mountain bike?

Hasonló felkészülést igényel, mint a monti. Vannak állóképességi edzések, gyorsító tréningek, technikai edzések, futó edzések is például. Hossza is hasonló, mint egy xco versenyé, így pont belepasszol a profilomba.
(Férfi elit kategóriában 60 perc a versenyidő, Kőbányán ehhez 7 kört kellett megtenni a 2,8 km-es pályán – a szerk.)

Az OB-ra például sok rangos külföldi versennyel készültem. Plusz elég közel lakom a pályához, így az utolsó hónapban igen sokat edzettem a lehetséges nyomvonalon. De persze nem ezen múlt, de biztos hozzá tett az eredményhez.

 

Ismét megvédted a bajnoki címed. Mit jelent számodra, hogy többszörös cyclocross magyar bajnok vagy?

Természetesen örülök, hogy ismét nyertem, mert egy nemzetközi versenyen azért a bajnoki trikóra odafigyelnek. Ilyen lehetőséggel, ebből az országból ez a legnagyobb elismerés.


Ha crossról van szó, megállíthatatlannal tűnsz… Az elmúlt 3 évben rajt-cél győzelemmel lettél bajnok. Milyen volt számodra az idei OB?

A verseny természetesen nehéz volt számomra is, mint mindenki számára. Az első perctől kezdve egy olyan tempót mentem, ami rosszul esett a többieknek, de nekem még pont kibírható volt. Nem tartalékoltam, nem taktikáztam, próbáltam hozni a maximumot.
Nem volt életem versenye, úgy érzem, voltam már jobb formában is ebben a szezonban. De itt most nem is ez volt a lényeg, hanem az, hogy én guruljak át elsőként a célvonalon. Egy OB mindig nehéz. Hiába vagy favorit, hiába gondolja mindenki azt, hogy te fogod megnyerni, egy OB mindig más! Talán a bajnokságot megelőző versenyeken bebizonyítottam és így Kőbányán is, hogy azon a napon én voltam a „legjobb” cross versenyző az országban.

Egyre több külföldi versenyen indulsz, így van összehasonlítási alapod. Miben kell még fejlődnie a magyar cyclocross versenyeknek?

Nem igazán indultam idén itthoni versenyen, de természetesen figyelemmel kisérem a történéseket. Fejlődni mindenképp a versenyzők mentalitásában, a szabályok betartásában és betartatásában kell. Ez nem egy „himi-humi” hobby sport, még ha sokan ezt nem is így gondolják…


Ki lesz a legnagyobb vetélytársad a következő szezonban? Egyáltalán láthatunk még a következő szezonban?

Még nem tudom mi lesz a következő szezonban… 37 éves leszek, azért vannak más prioritások is az életemben.

Ha megyek még egy szezont, akkor természetesen Matthieu Van Der Poel és Wout Van Aert a két legnagyobb ellenfél. :)

Viccet félretéve itthon a Dina tesók, Peák Barna, de Buruczki Sziszkó és Pelikán Jani is odaér azért mindig. Jönnek a fiatalok is: Vas Balázs, Fetter Erik, mind-mind engem szeretnének megverni!


Ha kívánhatnál egyet, melyik szakág melyik versenyét nyernéd meg legszívesebben? Miért pont azt?

Országúti VB-t nyerném meg legszívesebben, mert akkor nagyon sok pénzem lenne. :)

És végezetül miért pont a kerékpár? Te miért ezt a sportágat választottad, és miért ajánlanád másnak is?

Mert jó bringázni!!! Hogy miért választottam, nem tudom, tuti jobb lenne focizni… :) Komolyra fordítva. Mindenkinek ajánlom, aki a szabadságot, a kihívást, az egészséges életmódot keresi.

Belépés
Elfelejtett jelszó