A rossz idő ellenére is népszerű volt az Isaszegi kerékpáros emléktúra
2019.04.07. 11:58

Április 6-án, szombaton, az isaszegi csata évfordulójának emlékére szervezett kerékpártúrára összegyűlt több mint háromszáz kerékpárost a várható eső sem tántorította el egy jó kis tekeréstől. A Kőbányai Szabadidő Központ (KÖSZI) előtti térről induló túra apropója, hogy együtt emlékezzenek meg a 1848-49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának sorsdöntő ütközetéről.

 

A KÖSZI előtt gyülekező bringásokat szombaton borongós, nem túl barátságos idő fogadta, de láthatóan az elszánt kerekeseket ilyesmi nem tarthatta vissza. Családok, iskolás gyerekek, lelkes amatőrök vágtak neki idén is a 60 km-es távnak. A 9 órás indulás előtt D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere köszöntötte a túrázókat, aki Radványi Gábor alpolgármesterrel, Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztossal és Varga István önkormányzati képviselővel együtt végig is tekerte a túrát.

 

Az útvonal változatos környezetben vezetett el a csata helyszínére: kis utcák, patak menti kerékpárút, országút, és még egy kicsi terepezés is belefért a napi programba. A túrázók ezúttal is Pécelen juthattak frissítőhöz: tea és zsíros kenyér várta őket. A frissítés után már csak 8 km-t kellett megtenni, hogy megérkezzenek Isaszegre, ahol a helyiek már javában készültek a délutáni emlékcsata lebonyolítására. A Szoborhegyen, a Honvéd-emlékműnél Edényi Lászlótól, a Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatójától megtudhattuk, hogy milyen kiélezett és hősies küzdelmet folytattak a katonák 1849. április 6-án az Isaszeg melletti dombokon. A történelmi visszatekintést követően a kerékpárosok megkoszorúzták az emlékművet.

 

A pihenő után újra a kerékpároké lett a főszerep, 13 órakor a karaván visszaindult Kőbányára. A visszaúton az időjárás megviccelte a résztvevőket: Isaszeg és Pécel között heves zápor áztatta el a bringásokat, és a hőmérséklet is jelentősen lecsökkent. Az ítéletidő ellenére, kevesen vették igénybe a fűtött záró autókat. Szerencsére Pécel után már a nap is kisütött. Az átázott, de közben megszáradt bringások délután 15 órára érkeztek vissza Kőbányára. A túra biztonságos haladásáról a BRFK X. kerületi Rendőrkapitánysága, a Motorvéd Polgárőr Egyesület, a Kőbányai Torna Club és a Kőkert Kft. gondoskodott.

A Kőbányai Torna Club kerékpáros szakosztálya ezzel a túrával indította a szezont, de nem ez lesz az utolsó kerékpáros aktivitása ez évben. A Kőbánya Bringa program keretében számos bringás programot szerveznek: május 6-án bringás reggeli várja a kőbányai bringásokat, április 28-án pedig az I Bike Budapest felvonulás indulásához tekerhetnek szervezetten a kerületi kerékpárosok a Szent László templomtól. Mindkét programról hamarosan részletesebb információ olvasható a www.kobanyabringa.hu oldalon, ahová az isaszegi emléktúráról készült fotók is felkerülnek.

 

 

Belépés
Elfelejtett jelszó