Buruczki a cyclo-cross bajnok!
2011.12.17. 22:16

Buruczki Szilárd (Merida Kőbánya TC) szoros versenyben védte meg bajnoki címét a terep magyar bajnokságon.

Budapest, XIV. kerület, Zugló, Postás pálya

2012. évi terep magyar bajnokság - 2011. december 17.

Ritkán látott szoros versenyben, az utolsó kör utolsó előtti kanyarjában dőlt el a 2012. évi terep (cyclo-cross) magyar bajnoki cím az elit férfi felnőtt kategóriában. A bajnoki címvédő Buruczki Szilárd (Merida Kőbánya TC) az elmúlt hetekben is komoly meccseket vívott az ellenfelekkel, köztük is leginkább Fejes Gáborral (Bátorfi Team), de a mostanihoz hasonló küzdelemre rég nem volt példa hazai terepveresenyen.

   

 Az 1 óra plusz 1 körös futam rajtja előtt is óriási nyomás nehezedett az esélyesekre. Minden verseny, minden győzelem és helyezés fontos, de a magyar bajnokság, a bajnoki cím különös jelentőséggel bír. Jól mutatta ezt az az érdeklődés is, ami a sportszakma mellett a média részéről is megmutatkozott: az MTV Telesport, a DigiSort, és az ATV mellett számos kamera követte a versenyzőket az előkészületeketet és természetsen a versenyt is. Címvédőként Szilárd volt ez elsőszámú célpont, a melegítése közben, a görgőn sorra adta az intejúkat.

A zuglói Postás pályán, egy 1800 méteres, 5 mesterséges akadállyal és lépcsőkkel nehezített körpályán, 13 órakor került sor az elit futam rajtjára. A szűk nyomvonal, és rajthoz közeli akadály miatt sokan aggódtak, nehogy a rajtnál egy bukás miatt bárkinek is korán elszálljanak az esélyei egy jobb helyezésre. Szerencsére komolyabb bonyodalmak nélkül jöttek ki a versenyzők az első kanyarokból, az élen Buruczki Szilárddal. A negy ellenfél, Fejes Gábor három hellyel hátrébb szorult. A második körre sikerült Fejesnek kikeverednie a többiek közül, és felzárkózott Buruczki mögé. Ettől kezdve lényegében a célig egymást kerülgették, néhol taktikázva, néhol maximális sebességre kapcsolva. Az üldözők közül Búr Zsolt (Bringabanda) és Vígh Zoltán (Aegon) voltak látótávolságon belül, de negyed óra után láthatóvá vállt, hogy az első hely sorsa Buruczki vagy Fejes között fog eldőlni. Az viszont, hogy kinek a javára megjósolhatatlan volt. Ezen a nagyon gyors pályán a legkisebb hiba is végzetes lehet. Jó példa erre, hogy a 22. percben Fejes Gábor megcsúszott egy füves rövid emelkedőn, és egy pillanatara le kellett tennie a lábát. Ezt a hibát Szilárd azonnal kihasználta, tempót váltott, és két teljes kör kellett ahhoz, hogy Fejes ledolgozza az 5-6 másodperces hátárnyát. Ugyanez megtörtént fordítva is, ha valamelyikőjük nem az ideális íven vett egy kanyart, a másik azonnal támadott. 

A nézők, szurkolók mindeközben rekedtre üvöltötték magukat a szélviharban, és kivülállók számára vicces módon vonultak át minden körben a pálya egyik feléről a másikra, és onnan vissza, hogy a legizgalmasabb pontokon, körönként kétszer is láthassák a küzdelmet. 

Így érkeztek el Buruczkiék az utolsó körig, amikor is utolértek néhány lekörözött versenyzőt, beálltak az ő tempójukra - jól láthatóan a sprintre, az utolsó méterekre készültek. Az országúti szakágban jeleskedő Fejes Gábor nagy valószínűséggel jobban sprintel, így Buruczki szurkolóit komoly aggodalom fogta el. A verseny azonban mégsem a célegyenesben, hanem azt megelőzően, egy kanyargós, technikai szakaszon dőlt el: ide közvetlenül egymás mögött érkeztek, de Szilárd 10-15 méterrel Gábor előtt jött ki, és ettől a ponttól már "csak" 300 métert kellett végsprintelnie a nyáron a mountain bike olmpiai kvalifikációért küzdő Merida Kőbánya TC-s versenyzőnek. A nemzetközi versenyeken rutint szerzett Buruczki ilyen helyzetben nem szokott hibázni, és hatalmas spritet levágva, még három lekörözött versenyzőt is kerülve, végül elsőként száguldott át a célvonalon. A harmadik helyért zajló csatát Vígh Zoltán nyerte Búr Zsolt előtt.

"Verseny közben nyugodt voltam, tudtam, hogy hol fogok támadni, és ez be is jött. A technikás részeken gyorsabb voltam Gábornál. Nagyon nagy élmény volt ez a verseny, igazán megható, hogy ilyen sokan eljöttek és nekem szurkoltak a bajnokságon. Hatalmasat küzdöttünk Gáborral, igazán sportszerű, nagy csata volt, amit - azt gondolom - a nézők is élveztek"  - nyilatkozta a verseny után a bajnoki címét megvédő Buruczki Szilárd.

"Még az utolsó körben is azt hittem, hogy én fogok nyerni. Tudtam, hogy jobban sprintelek Szilárdnál, de arra nem számítottam, hogy annál az akadálynál ekkora előnyre tesz szert. Nem lett volna szabad magam elé engednem ezen a szakaszon... Jövőre ismét megpróbálom! Gratulálok Szilárdnak a győzelemhez!" - vonta le a tanulságokat röviddel a verseny után Fejes Gábor. 

A versenyen sokan megcsodálták Buruczki új gépeit, aki egy tárcsafékes, karbonvázas Merida Cyclo-Cross bringával állt rajthoz. A terepverseny szabályai lehetővé teszik, hogy szükség esetén, például ha a nagy sárban beszorulnak a kerekek, menet közben kerékpárt cseréljenek a versenyzők a kijelölt depóban. Erre az esetre egy, a versenybringájával szinte azonos tartalékkerékpár is Szilárd rendelkezésére állt - egyedül a Richey karbon kerekei voltak néhány grammal könnyebbek a tartalék bringában, mint az egyes számú gép kerekei. Szerencsére azonban a pálya talaja nem volt túl mély, így nem volt szükség a cserékre sem, mindenki azzal a kerékpárral fejezte be a versenyt, amivel elindult. 

A Férfi Elit kategória előtt, 10 órától tartották a női, az utánpótlás és az amatőr futamokat. A női elit kategória győztese Dósa Eszter (Vitalitás SE) lett Módos Gabriella (Merida Maraton Team) előtt.

Az amatőr futamokon a Merida Kőbánya TC kerekesei több korosztályban is kibérelték a dobogó legfeleső fokát: Karl Dávid, Karl Bianka és Zatureczky Márk is megnyerte a saját futamát, így látszik, hogy Garamszegi László irányításával az utánpótlás-nevelés is jó úton halad Kőbányán.

A mai, nagyon sikeres verseny után a Merida Kőbánya TC nevében szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik az elmúlt években sokat tettek azért, hogy a kerékpározásnak ez a téli, sok országban igen népszerű szakága ismét fejlődésnek indult Magyarországon. Köszönjük a Szuper-Cross sorozat szervezőinek a munkát, és a versenyzési lehetőséget, a szakértő közreműködést Vinczeffy Zsoltnak, Zergének, aki a Szupercross versenyek szakami színvonalát igyekszik fenntartani. Köszönettel tartozunk az OB szerevezéséért Dömötör Sándornak és a Postás Sortegyesületnek - és nem utolsósorban mindazon bringásoknak, családtagoknak, szurkolóknak, és a megjelent médiumok munkatársainak, akik nélkül ez a nap nem lett volna ilyen sikeres.   

Fotók: www.bikemag.hu

 

Videók:

CYCLOCROSS OB 2012 from SteveStudio on Vimeo.

CX OB 2012 BUDAPEST from SteveStudio on Vimeo.

További képek a versenyről:

 

 
Belépés
Elfelejtett jelszó