Buruczki Szilárd Mallorcán Meridával és Hermidával készül Londonra
2012.02.16. 11:29

A Multivan Merida Biking Team mallorcai edzőtáborához a Merida Kőbánya TC kerekese, Buruczki Szilárd is csatlakozott.

A hazai hegyikerékpársport és a ciklo-krossz szakág egyik legjobbja a Press Camp után együtt készülhet többek közt az olimpiai szám 2010-es világbajnokával, a spanyol José Antonio Hermidával; céljuk mindkettőjüknek természetesen London…

A hegyikerékpárban és ciklo-krosszban többszörös magyar kerekes egy korábbi, szintén spanyolországi összetartásról érkezett a Baleár-szigetek gyöngyszemére, így több hetet tud a magyarországihoz képest jóval enyhébb időjárás mellett készülni. Buruczki olimpiai kerettagként eddig két alkalommal csúszott le az olimpiai szereplésről, idén harmadszor fut neki. Hegyikerékpárban a nemzet kvalifikál, tavasszal válogatóversenyeken döntenek, ki utazhat Londonba. A Merida Kőbánya TC bajnoka Mallorcán adott interjút.

- Harmadik olimpiádra készülsz. Ha visszagondolsz a felkészülésekre, összehasonlításként, most miben más a londoni ciklus finise?
- A mai világban nagyon fontos a technikai háttér. Most adott egy világklasszis technika a Merida, pontosabban a BikeFun Hungary Kft. által, ha hazamegyek, ugyanolyan kerékpár áll rendelkezésemre, mint például Hermidáéknak, ez önbizalmat is ad. A Merida Kőbánya TC adja mellé a hátteret, ami szükséges a felkészüléshez, illetve a versenyeken. Erőnlétben hozzá tudtam tenni az eddigi évek során megszerzettekhez. Jobban felépített erőnléti programmal készülök novembertől, nagyobb hangsúlyt fektetünk az erőedzésekre, mert ebben látom igazán a lemaradást. Pócsföldi Ottó a kerékpáros edzéseket koordinálja és kulcsfontosságú motoros gyorsító edzéseket tart, a télen megszerzett erőnléti munkára építve. Most jelenleg a kilométergyűjtésen van a hangsúly és a bringás erőfejlesztésen. Túl vagyok egy 12 napos spanyol edzőtáborozáson egyre erősebbnek érzem magam, mentálisan és fizikailag is.
- Miből áll a téli felkészülésed, mi lesz a tavaszi program?
- Január közepéig tartott a ciklo-krossz szezon, amit idén lazábbra vettem a korai hegyikerékpáros idény miatt. Csak a fontos versenyeken vettem részt és közben keményen dolgoztam az erőfejlesztésen. Január végétől 22 napot töltök spanyol, jelenleg mallorcai edzőtáborban. Az állóképességi és az erőfejlesztő munkára hegyezzük ki az edzéseket.
A tervek szerint március közepén kezdem két izraeli C2-es felhozó versennyel a szezont, amik egyben az olimpiai pontszerzésbe is beleszámítanak. A következő fontos versenyem április 1-jén lesz a szerbiai Novi Sad-ban, ez a C2-es az első válogató verseny lesz az olimpiára.
- Ki segíti a felkészülésedet Pócsföldi Ottó mellett?
- A klubom edzője, Garamszegi László a felkészüléssel kapcsolatban ad tanácsokat és nagyon sokat segített a versenyeken. Most télen kezdtem el együtt dolgozni a Lite Wellnessben Balla Zoltán erőnléti edzővel, mert ezen a téren is vannak hiányosságaim. Több sporttáplálkozási tanácsadó véleményét kértem ki, mert ezen a téren is sokat lehet fejlődni.
- Hozhat-e számodra valami újat a Hermidáékkal közös mallorcai edzőtábor?
- Számomra nagyon motiváló, hogy együtt lehetek ezen a néhány napon a Multivan Merida Biking Teammel és jobban megismerhetem őket, olimpiai, világ- és Európa-bajnokok vannak köztük. Biztos nagy lökést ad a további felkészülésben. Most látom igazán, hogy mekkora hatalmas hátterük van. Itt főleg szerelőkre és gyúróra gondolok a versenyeken illetve az edzőtáborban. Sokat számít a rendezvényeken, versenyeken történő logisztika megszervezése, ami nem a versenyzőket terheli. Technikában is hatalmas háttér áll a rendelkezésükre.
- A technikánál maradva – vagy ahhoz visszatérve –, a közelmúltban márkát váltottál, így tértél át a Meridára. Mit jelent ez neked?
- A márka változott, ami számomra nagyon sokat jelent! A legjobb technikával lát el a BikeFun Hungary Kft., a csúcs Merida team bringák és a Ritchey WCS, SuperLogic kiegészítők által. A ciklo-krossz szezonban is éreztem, hogy jóval jobb technikával állok oda a rajtvonalhoz, mint korábban. A tavaszi Bringaexpón pedig én is jelen leszek, akkorra már megérkezik az új montim, ami olyan lesz, mint a 2010-es világbajnok jelenlegi gépe…

Kép és szöveg: Vasvári Ferenc
 

Belépés
Elfelejtett jelszó