Hollandiai tanulmányúton a Safe4Cycle projekt résztvevői
2016.03.31. 13:56

Március közepén a Safe4Cycle projektben részt vevő partnerek – a magyar Vuelta Sportegyesület (BringaAkadémia), az osztrák Easy Drivers RADFAHRSCHULE és a romániai Marosszéki Közösségi Alapítvány (Academia Velo) – Hollandiába látogattak, hogy a helyszínen szerezzenek információkat az ottani kerékpáros közlekedésbiztonsági programokról.

A vendéglátó fél a holland partner, a Mobycon nevű szervezet volt, melynek képviseletében Angela van der Kloof és kollégái szerveztek változatos programokat a látogatóknak. Mivel a kerékpáros infrastruktúra tekintetében Hollandiát nem lehet összehasonlítani Magyarországgal és Hollandiával (de talán még Ausztriával sem), az első délután egy városi kerékpártúrán vehettek részt a vendégek Delft városában. A kerékpáros infrastruktúra számtalan elemével találkozhattunk, miközben a kerékpárosokra vonatkozó alapvető szabályokat is megismerhettük.

Rotterdamban Shurdon Faneyte és barátai vártak, akik BMX-foglalkozásokat szerveznek gyerekeknek. Oktatási programjuk, a BMX Fietsschool a többi hasonló programhoz képest másféle megközelítést alkalmaz. Abból indulnak ki, hogy a BMX bringák, a pumpapálya, a színes, menő ruhák sokkal vonzóbbak a gyerekeknek, mint egy kerékpáros foglalkozás az iskolaudvaron, illetve hogy a BMX bringák tökéletesen alkalmasak a kerékpáros képességek, készségek fejlesztésére. A programot részben a helyi önkormányzat, részben pedig szponzorok finanszírozzák. A Delft és Rotterdam közötti utat is bringával tettük meg, így a lakott területen kívüli kerékpáros infrastruktúra sajátosságaiba is bepillantást nyerhettünk.

Egy nappal később Ronald Wittenberg mutatta be a SCHOOL op SEEF programot a Mobycon irodájában, aki elmondta, hogy Hollandiában az általános iskoláknak lehetőségük van heti átlagosan fél órában elméleti közlekedési ismereteket oktatni, azonban nem kötelező megszervezni ezeket a tanórákat. Ezen felül a SCHOOL op SEEF és a hozzá hasonló programok a gyakorlati (kerékpáros) közlekedési ismeretekre fókuszálnak. A SCHOOL op SEEF program keretében a gyerekek évi három tanórában kerékpáros készségeiket fejleszthetik az iskolaudvaron szervezett gyakorlati foglalkozások keretében. A programot 75%-ban a tartományi, 25%-ban a helyi önkormányzatok vagy az iskolák finanszírozzák.

A program zárásaként a Mobycon irodájában a partnerek egy workshop keretében értékelték tapasztalataikat, emellett Angela van der Kloof bemutatott különböző felnőtteket célzó kerékpáros oktatási programokat, melyek között bevándorlóknak szervezett kurzusok is vannak. Mindezek mellett a vendégek Hága és Amszterdam kerékpáros infrastruktúrájával is megismerkedetek, és egyeztették a következő, ausztriai találkozó programját. Április végén Grazban a romániai és magyarországi partnerek részt vesznek az Easy Drivers RADFAHRSHULE mentorképzési programján, megismerve az osztrák kerékpáros oktatókra vonatkozó követelményrendszert.

Tanulmányutunkról készült fotógalériánk itt érhető el: http://www.vuelta.hu/bringaakademia/galeria/332/163.

Mindemellett a háttérben folyamatosan zajlik a közös tananyag kidolgozása, immár a projekt Facebook-oldala is elérhető, és április közepén honlapunk is elindul.

 

 

Belépés
Elfelejtett jelszó