Safe4Cycle - Sikeres projekttalálkozó Grazban
2016.05.06. 09:12

Márciusi hollandiai látogatásuk után a Safe4Cycle projekt résztvevői Grazban tartották soron következő találkozójukat. Magyarországról a Vuelta Sportegyesület (BringaAkadémia), Romániából a Marosszéki Közösségi Alapítvány (Academia Velo projekt) képviselői utaztak Ausztriába, hogy megismerkedjenek az ottani kerékpáros oktatási programokkal.

A projektpartnerek találkoztak különféle kompetens szervezetek (mint például a grazi Tanárképző Főiskola, az Ausztriai Ifjúsági Vöröskereszt, vagy az ottani autóklub, az ÖAMTC) képviselőivel, hogy az ausztriai kerékpáros közlekedésre nevelés minél több aspektusáról tájékozódhassanak. A vendéglátó az osztrák projektpartner, az Easy Drivers RADFAHRSCHULE volt.

Az öt nap alatt számtalan szakmai programon vehettek részt a partnerek. Werner Madlencnik Easy Drivers RADFAHRSCHULE program működésének alapelveit mutatta be: a gyerekeknek (és felnőtteknek) szervezett kétórás kurzusok célja az alapvető kerékpáros képességek fejlesztése és a 4. évfolyamos gyerekek felkészítése az önkéntes alapú kerékpáros vizsgára. A projektpartnerek részt vettek egy oktatáson egy általános iskolában, illetve megtekintettek egy vizsgára felkészítő kurzust az ÖAMTC bázisán lévő KRESZ-pályán. Az utolsó napon a rendőrség által szigorúan felügyelt vizsga megtekintésére is sor került. Ausztriában 12 éves kor alatt csak azok a gyerekek kerékpározhatnak forgalomban felnőtt felügyelete nélkül, akik sikerrel teljesítik a vizsgát – és ők is csak akkor, ha 10 évesek elmúltak.

Karl Ederer, a grazi Tanárképző Főiskola tanára mutatta be az általános iskolai elméleti kerékpáros oktatás alapjait: az tanárnak készülő diákok a főiskolán kapják meg a megfelelő ismereteket, míg a gyakorló pedagógusok továbbképzésen vehetnek részt (azonban Grazon kívül máshol nem működik ilyen rendszer). Sabine Madlencnik az elméleti vizsgára felkészítő füzet anyagát mutatta be a projektpartnereknek – a vizsga minden 4. évfolyamra járó tanuló számára kötelező, és az általános iskolák szervezik meg minden évben.

Mindezek mellett a projektpartnerek meglátogatták a Szövetségi Sportakadémiát, ahol a kerékpáros túravezető-képzéssel ismerkedtek, a Schöckl Trail Area downhill pályáit Michael Gölles háromszoros osztrák bajnok versenyző mutatta be, míg Fabienne Schachner ügyvéd a kerékpáros oktatás jogi és felelősségi kérdéseibe engedett bepillantást egy előadás keretében.

Az utolsó napon a program Flöckingben ért véget, ahol az Ausztriai Ifjúsági Vöröskereszt képviselője mutatta be a szervezetnek a kerékpáros oktatásban játszott szerepét: a kerékpáros vizsgákra felkészítő füzet a szervezet kiadásában jut el minden évben az összes 4. évfolyamos tanulóhoz.

A projektpertnerek Werner Madlencnik szervezésének köszönhetően egy átfogó képet kaphattak az ausztriai kerékpáros közlekedésre nevelésről, és számos, a Safe4Cycle projekt módszertanába, illetve saját programjaikba beépíthető jó gyakorlattal, ötlettel gazdagodva tértek haza.

A projekttalálkozóról készült galéria ide kattintva érhető el.

Varga Zsóka riportja a Magyar Katolikus Rádió 2015. május 6-i Pillanatfelvétel című műsorában itt hallgatható meg.

Belépés
Elfelejtett jelszó